Wel of geen deken tijdens het dekenseizoen?

WhatsApp Image 2022-09-20 at 07.33.34

Het dekenseizoen komt er weer aan

Wel of geen deken?

Wel of niet scheren?
Wel of niet?

Het doel wat je hebt met je paard is van groot belang als we gaan nadenken over scheren, deken niet of wel.

Als je paard intensief dagelijks getraind wordt is een deken wel handig, dit soort paarden zweten snel en als ze dan een dik pak haar op hun lichaam hebben is dat niet echt handig .

Ik heb bij mijn paarden geen deken op. Ik rij ze eigenlijk niet in het zweet. Het is meer yoga, pilates wat ik met mijn paarden doe en mochten ze een keer zweten dan neem ik de tijd om te zorgen dat ze de warmte weer kwijt kunnen.

Mijn paarden vinden het erg fijn als ik ze naar de training de kans geef om te rollen in de zandbak, het voordeel daarvan is dat ze zich dan droog rollen en daarna lekker schudden. Zoals sneeuw voor de zon verdwijnt, verdwijnt ook het zweet van hun lijf: ze zijn zo weer droog. 

Maar niet iedereen heeft hetzelfde doel als ik heb en het is gewoon belangrijk om rekening te houden met je doel.

Mijn paard Evito kan bijvoorbeeld niet schuilen in de winter in zijn paddock en als het dagen achtereen regent merk ik dat hij een regenjasje wel fijn vindt.

Ook paarden die oud zijn en teveel energie verbruiken om zich warm te houden kunnen baat hebben bij een deken.

Zo zie je maar weer, iedere combinatie heeft dat nodig wat nodig is voor het welzijn van mens en paard.

En eerlijk gezegd hou ik van die dikke vachten waar je je handen in kunt warmen als het koud is, heerlijke teddyberen zijn het dan.

Past een deken bij het doel wat jij en je paard hebben of is het niet nodig voor jullie?

Liefs Marion

Ervaren en geschreven door Marion Alblas, september 2022. Wil je samen met je paard en Marion naar jullie doel toe trainen? Lees hier meer informatie.