Luisteren en voelen brengt je op het juiste pad – het verhaal van Evito

Door te luisteren vind je je het pad van jou en je paard – het verhaal van Evito, 14-jarige PRE ruin. 

Evito kwam op mijn pad toen hij 3,5 was, als trainingspaard. Hij was zadelmak, ruitermak, maar kon zich niet ontspannen en dat leidde tot gevaarlijke situaties zowel voor hem, als de eigenaar, als de omgeving.

Hij kwam naar Ede en ik begon opnieuw met hem. Na een maand ging hij naar huis, maar hij kwam weer terug. Hij kwam weer in training en waar het in Ede best goed ging, ging het thuis toch niet goed.

Hij kwam weer in training, hij is gebleven, als trainingspaard samen met zijn eigenaresse die een paar keer per week kwam en tevens lessen volgde en zelfstandig met hem trainde.

Maar waren alle problemen opgelost? NEE hoor.

Ik ben gaan zoeken, bij verschillende grootmeesters geweest en allemaal hadden ze goede tips die even werkte maar we kwamen steeds weer op het punt dat hij zei: Ik ben niet oké.

Wat wilde hij toch?
Wat kon ik voor hem doen?
Maar weer een nieuwe weg in met hem, kijken of dat hem kon helpen?

Alle wegen bewandeld maar niet de ene weg. En dat is de weg van Evito.

En nu na ruim 10 jaar heb ik een trofee van hem gekregen.

Luisteren horen, begrenzen, doorvoelen rechtrichten, horsemanship, kalmerende signalen, parelli, freestyle, Irwin insights, goede plek, hooi, ruimte, goede vitaminen, goede hoefbekapper, vrijheid maar ook beperking, angsten voelen, grenzen verleggen, naar hem luisteren, maar ook naar mezelf.

We zijn geland. Dank je wel Evito, je bent een ware leermeester.

Love you to the moon and back.

Ervaren en geschreven door Marion Alblas, mei 2023. Ook je paard in training zetten? Lees hier meer informatie hoe ik je kan helpen.