Grondwerk de Travers

Grondwerk, de travers

Wanneer we het paard op de volte kunnen begeleiden met het binnenachterbeen naar het zwaartepunt  en ons de schoudervoor en schouderbinnenwaarts eigen hebben gemaakt is het tijd voor de andere zijgang, de travers

Onthoud altijd dat de zijgangen geen doel op zich zijn maar er zijn voor u en uw paard om van een natuurlijk evenwicht naar een rijkunstig evenwicht te gaan.

Waar de schoudervoor en schouderbinnenwaarts tot stand komen via de versale hulpen komt de travers tot stand via de traversale hulpen.

Het basisverschil zit hem in de heupen en schouders van het paard.

Wanneer de traversale hulpen correct worden uitgevoerd zonder dat daarbij de basis verloren gaat heeft deze oefening tot doel om meer gewicht te brengen op beiden achterbenen.

Er ontstaat dus nog meer schoudervrijheid als bij de schouderbinnenwaarts.

Zonder traversale hulpen is verzamelen onmogelijk.

De travers kan uitgevoerd worden vanuit de voorpositie en vanuit de parallelpositie en later vanuit de holle en of bolle kant van het paard en zelfs vanuit de lange lijn positie

Ook kan de travers uitvoeren op de rechte lijn, op de diagonaal en op de volte.

Wat zijn nu in de basis de traversale hulpen?
Simpel uitgelegd, buitenbeen en binnen teugel.

Maar zo simpel is het niet, want de rest van het lichaam van het paard en van jou mag ook in goede banen geleid worden, daarom is het altijd belangrijk dat je de focus niet alleen op deze twee delen van het paard zet maar het paard als één geheel blijft zijn.

Omring je paard altijd met de kudde van de hulpen, denk aan uitnodigen om te gaan, uitnodigen om te komen en vragen om niet te gaan.
Het is vooral intentie, geduld, begrip en kennis van de juiste hulpen op het juiste moment en op de juiste plaats die het mogelijk maken om deze zijgang correct te kunnen uitvoeren.

Wanneer zowel de oefeningen de schoudervoor, de schouderbinnenwaarts en de travers bevestigd zijn kunnen we deze oefeningen met elkaar gaan combineren met het hoogst haalbare doel , namelijk een paard wat in balans is, de juiste vorm kan houden, soepel is, het juiste tempo en takt kan behouden en met schwung kan bewegen, samen met jou als partner voor het leven